Airconditioning

Airconditioning

Koeling wordt ook in woningen steeds belangrijker voor mensen. Ook hier bieden wij met de warmtepomp een oplossing voor. Maar ook de klassieke airco installeren wij.

Het is logisch dat je op elk moment een optimaal comfort wilt in je woning. In de winter betekent dat je huis verwarmen, maar tijdens de zomer kan het buiten zo warm worden dat koeling noodzakelijk wordt. Gelukkig bieden wij met de producten van Daikin verschillende oplossingen om je woning te koelen tot een aangename binnentemperatuur. Maar met welk systeem doe je dit precies? Een airco of een warmtepomp? Of zijn beide systemen eigenlijk hetzelfde? We leggen je graag het verschil uit in dit artikel.

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp is een zuinig, efficiënt en duurzaam systeem dat een totaaloplossing biedt voor de klimaatregeling in jouw woning. Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen én warm sanitair water produceren. In die zin is het een eigentijds alternatief voor de traditionele cv-ketel in een woning.

Maar behalve verwarmen, kun je met een warmtepomp ook koelen, zodat je het hele jaar door geniet van een optimale temperatuur in huis. Mits het afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) in je woning hiervoor geschikt is.

Actieve en passieve koeling

Wanneer je afgiftesysteem hiervoor geschikt is, is topkoeling mogelijk. Hiermee verlaag je de ruimte temperatuur met ca. 4 graden. Zo creëer je op warme dagen een comfortabel binnenklimaat. Afhankelijk van het type warmtepomp koelt het systeem je woning op een actieve of een passieve manier.

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp volledig omgekeerd. Om te verwarmen onttrekt het systeem warmte-energie aan de omgeving (de lucht, het grondwater of de aardbodem) en geeft het die af in je woning. Tijdens het koelen daarentegen onttrekt het systeem de warmte aan je woning en geeft het die af aan de omgeving. Daarbij wordt het water dat door de leidingen van het systeem stroomt gekoeld in plaats van verwarmd. Actieve koeling is mogelijk met alle lucht/water warmtepompen.

Passieve koeling is dan weer mogelijk met water/water warmtepompen. Die systemen gebruiken de koelte van de bodem of het grondwater om het water in hun leidingen af te koelen. Via dat water wordt de warmte uit je woning terug afgegeven aan de omgeving. Passieve koeling is iets energiezuiniger dan actieve koeling, omdat hiervoor de compressor van de warmtepomp niet gebruikt moet worden.

De ‘klassieke’ airco

De meeste mensen die aan een airco denken, denken niet spontaan aan de oplossingen die we hierboven beschreven hebben. Daarbij wordt namelijk een afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) gebruikt om te koelen. Een klassieke airco koelt door luchtverplaatsing: om een kamer te koelen, wordt er gekoelde lucht naar binnen geblazen, die vervolgens in de ruimte wordt verspreid.

Zo’n systeem is evenwel ook een warmtepomp, namelijk een lucht/lucht warmtepomp. Bij het verwarmen onttrekt zo’n systeem warmte aan de buitenlucht via een buitenunit. Die is verbonden met één of meerdere binnenunits die de warme lucht in de kamer blazen. Zo’n binnenunit kan verschillende vormen hebben, zoals een wandmodel, vloermodel of plafondmodel.

Bij het koelen (de aircofunctie) wordt de werking van de lucht-luchtwarmtepomp omgekeerd: de warmtepomp voert de warmte van de binnenruimte af naar buiten en de koelvloeistof in het circuit stroomt in de andere richting. De oorspronkelijke verdamper doet nu dienst als een condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht. Op die manier garandeert ook de lucht/lucht warmtepomp de perfecte temperatuur in elk seizoen.

Ben je geïnteresseerd in efficiënte koeling om de warme zomermaanden door te komen? Wij zetten de mogelijkheden graag voor je op een rijtje!

 

 

 

 

Alles over Warmtepompen
Warmtepompen zijn er in diverse soorten en vormen. Welke warmtepomp past bij jouw wensen?
Alles over Warmtepompen
Vloerverwarming
Vloerverwarming verdraagt lage cv-water temperaturen om de ruimte te verwarmen
Vloerverwarming
Radiatoren
Er zijn radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperatuur verwarming en koeling.
Radiatoren

Onze merken, betrouwbaar en bewezen technieken

Daikin

Een betrouwbaar merk met veel kennis over duurzaam wonen, verwarmen en koelen.

Meer over Daikin
ClimaRad

Goede ventilatie in woningen en gebouwen is essentieel.

Wilt u ook goede ventilatie?