Wist je dat bijna iedereen in Nederland al een warmtepomp in huis heeft?

Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast. Waardoor de temperatuur in de koelkast daalt. De koelkast geeft die warmte af aan de buizen aan de achterkant van de koelkast. Deze buizen worden warm en geven hun warmte af buiten de koelkast.
Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast. De warmtepomp verzamelt warmte uit de omgeving (uit buitenlucht, ventilatielucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af aan de buizen van de vloerverwarming of radiatoren van een woning. Zie daar: de werking van een warmtepomp in een notendop.

Anders gezegd: warmtepompen nemen bij lage temperatuur warmte op (bron zijde) en geven die met een verhoogde temperatuur weer af (afgifte zijde). Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Er moet een vorm van arbeid aan te pas komen (compressor / op elektriciteit).

De meest voorkomende soorten warmtepompen werken door een vloeistof bij lage temperatuur te laten verdampen en de damp bij hoge temperatuur te laten condenseren. In het eerste geval moet het kookpunt dus worden verlaagd en in het tweede geval worden verhoogd. Het kookpunt kan worden verhoogd door de druk te verhogen met een compressor (soort pomp), aan de andere kant kan het kookpunt weer worden verlaagd door de druk te laten zakken door het vergroten van de ruimte voor het koudemiddel (via expansieventiel)

Het geheel van verdampen, comprimeren, condenseren en expanderen vormt een gesloten kringloop .

Volledige (all-electric) warmtepompen zorgen voor verwarming én warm water. Voor warm tapwater heeft zo’n warmtepomp een voorraadvat. Deze boiler wordt langzaam opgewarmd tot zo’n 55°C. Minimaal één keer in de week wordt de temperatuur met een elektrisch verwarmingselement (zoals van een elektrische boiler) verhoogd naar 60 graden (en kort naar 70 graden) om het risico op legionellabesmetting te voorkomen. Dat kost extra stroom, maar is nodig voor de veiligheid.

Werkt een warmtepomp dan ook als het buiten koud is?

Ja, ook als het buiten vriest doet een warmtepomp zijn werk. Voor de werking van een warmtepomp hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

Hoe kan een warmtepomp koelen?

Een warmtepomp heeft vaak ook de mogelijkheid om te koelen. Wanneer je de warmtepomp op warme dagen wilt laten koelen wordt het systeem omgedraaid. Het systeem transporteert dan de warmte van binnen naar de warmtebron (buiten) in plaats van andersom.